Om Mig
Vem är jag?
Jag heter Kjell Havnesköld och arbetar idag på Luleå Tekniska Universitet med systemdrift primärt med Virtualisering i VMWare.
Jag har hållit på med datorer privat och i arbetet sedan sedan sent 70-tal, på den tiden fick man konstruera och bygga ihop datorer, det fanns inga färdiga att köpa.
Den först datorn jag byggde baserades på en Intel 4004, efter det gick jag senare vidare till Motorolas 6800 8-bits dator och till slut så fick jag råd att köpa in en SWTPC 6800 dator
Datorer på den tiden var inte billig den kostan c:a $450 vilket uppskattningsvis motsvar 20000 kr idag. Ett högt pris om man tänker på att den kom i delar och alla komponenter måste lödas dit. Så här så den ut med locket borta
Det blev en massa programmering i assembler och byggande av hårdvara
Sedan när jag började gymnasiet fick jag kontakt med större datorer nämligen NORSK DATA som var stor i slutet av 70-talen med sina NORD datorer
Här kom man i kontakt med en massa andra programmeringsspråk t.ex Pascal, Fortran, NPL, MAC m.m.
Efter det började jag jobba på Luleå Tekniska Högskolan (som det hette då) och fick kontakt med andra varianter av NORD maskiner och Vax maskiner.
Jag jobbade då i ett labb och fick tillgång till en för tiden häftig maskin, en ABC 800 med en expansionsbox
Här blev det mer programmering och hårdvarudesign för att koppla ihop ABC 800 med en belasningsmaskin
Det gällde att ha tungan rätt i mun när man körde programmen då den största pressen hade en maxlast på 450 ton och testen som programmet skulle köra tog 2 veckor.
Efter det började Intel göra sitt intåg med IBM PC och men började arbete med MS DOS på 5.25″ floppydisketter (på NORD maskinerna hande vi 8″ floppydisketter).
Efter ett tag så kunde man få hårddiskar till ett rimligt pris även för kontorsmaskiner (kallades IBM XT) och centrala datorer fasades ut för normalt kontorsarbete.
Inom forskningen som jag jobbade med var det kul att arbeta på denna tid, det fanns inte så många färdiga system utan alla system var man tvungen att designa själv och programmera. Det fanns även mycket pengar för forskning på denna tid så det var oftast inte ett problem. Hårddiskar var så känsliga att man inte säkert kunde flytta datorn utan att först “parkera” hårddiskhuvudet med ett speciellt kommando, så att konstruera en “bärbar” dator med lagringskapacitet var ett stort problem. Så detta löstes genom att jag använde en bandspelare som var godkänd för att användas som blackbox i flygplan för att lagra data.
DOS följdes av Windows, parallellt med detta började jag jobba med Linux, den första versionen hade kernel 0.96 och kom ut våren 1995. Jag har jobbat mycket med integration mellan windows och linux och hade t.ex windows 2000 maskiner som verifierade inloggning via NIS.
Jag jobbade även som programmeringskonsult och var med om att utveckla system för “early warning system” som bl a övervakar lagerna i Vattenfalls turbiner för att detektera lagerhaveri och faktiskt även övervakar de gigantiska diselmotorerna på lyxfartygen Queen Mary II
Mitt arbete avlägsnat sig från att på 80-90 varit mycket hårdvarudesign + programmering till att mer och mer bli systemadministratorn.
Numera jobbar jag mest med systemdrift och virtualiseringteknik men jag har alltid saknat det man höll på med på 80-talet, men datorer idag (läs standard datorer) är inte så enkla att göra hobby projekt + att de är för dyra för att lämna dem för att göra någon enkel övervakning.
Detta är orsaken till att jag har denna blogg, för att jag saknar den tid då man faktiskt var tvungen att utveckla utrustning och inte som idag köpa färdiga produkter som nästa gör det man ville.
Har du lagt ner sida?
Nää, jag har bara haft fullt upp med det verkliga livet, renoveringar m.m så tiden har inte räckt till för att arbeta med Raspeberry Pi-projekten. Jag har fortfarande massor med projekt för Rasperry Pi och Arduino. Mina renoveringsprojekt hoppas jag vara klar med inom de närmaste veckorna. Ett av mina projekt är ju en styrning av min panna och vintern är ju inte så långt borta så det får inte dra up på tiden allt för mycket.
Hej jag driver ett mycket spännande uppkopplingsprojekt av smarta sensorer som kan kommunicera med varandra iea.sust.se vi använder raspberries för att koppla upp dessa skulle det vara intressant kan vi göra ett litet projekt ihop.
Ser fram emot en artikel på uppkoppling via Anonine (OpenVpn)!
Varför så tyst här??
Nåt annat forum som tagit över?
Raspberry Pi kameran.
Bygg en smart övervakningskamera mha en Raspberry!
Ta en titt på Motionpie, finns info på GitHub. Har installerat två stycken, och det fungerar väldigt bra!
Vore kul att höra från andra som använder denna, och få dela erfarenheter.
Nizze
Kul att sidan kommit igång igen. Mycket att lära för en novis 😀
/Dennis
Hej!
Skulle du kunna hjälpa mig med att få igång min raspberry digitala fotoram med rörelsesensor?
Hej, hoppas du är igång, jag har precis börjat använda Raspberry pi och då hittade jag dina script, jag har dock kört fast lite. jag försöker köra ditt vnc script men kan inte starta det.
pi@raspberrypi:~ $ sudo /etc/init.d/vncserver start
[….] Starting vncserver (via systemctl): vncserver.serviceJob for vncserver.service failed. See ‘systemctl status vncserver.service’ and ‘journalctl -xn’ for details.
failed!
Vad gör jag för fel?
Med vänlig hälsning,
/Johan
http://raspberrypi.stackexchange.com/questions/39372/etc-init-d-tightvncserver-script-fails-at-boot
Detta funkade för mig efter att ha försökt flera varianter via init.d som andra tipsat om.
Det var ett lyft att komma till din sida. Jag vet inte hur mycket “Queen Mary II” har varit med om, men jag jobbar på ABB och har en numera pensionerad kollega som jag tror också har gjort avancerade jobb på fartyget. Det handlade nog om akustik.
Jag fick min datorfostran på 80-90-talet, och lever på den ännu. Får man möjligheten att utveckla sig genom att använda unix-system så blir man ganska förståndig på hur saker och ting fungerar, bakom klickandet.
Jag har nu flera Raspberry Pi:s, och vill förstås göra mer och mer, men känner att den hjälp man kan få på olika (utländska) sajter inte riktigt täcker mina frågeställningar, så när jag nu har hitta denna sajt så ska jag läsa mera här, och kanske kan jag här få den hjälp jag behöver, eller kanske i något enkelt fall även ge hjälp.
Med vänliga hälsningar
LarsN
Mycket intresserant sida, finns det några flera svenska sidor?