Vem är jag?

kjell

Jag heter Kjell Havnesköld och arbetar idag på Luleå Tekniska Universitet med systemdrift primärt med Virtualisering i VMWare.

Jag har hållit på med datorer privat och i arbetet sedan sedan sent  70-tal, på den tiden fick man konstruera och bygga ihop datorer, det fanns inga färdiga att köpa.

Den först datorn jag byggde baserades på en Intel 4004, efter det gick jag senare vidare till Motorolas 6800 8-bits dator och till slut så fick jag råd att köpa in en SWTPC 6800 dator

SWTPC 6800

Datorer på den tiden var inte billig den kostan c:a $450 vilket uppskattningsvis motsvar 20000 kr idag. Ett högt pris om man tänker på att den kom i delar och alla komponenter måste lödas dit. Så här så den ut med locket borta

SWTPC6800_open

Det blev en massa programmering i assembler och byggande av hårdvara

Sedan när jag började gymnasiet fick jag kontakt med större datorer nämligen NORSK DATA som var stor i slutet av 70-talen med sina NORD datorer

Norsk Data Nord 10

 

Här kom man i kontakt med en massa andra programmeringsspråk t.ex Pascal, Fortran, NPL,  MAC m.m.

Efter det började jag jobba på Luleå Tekniska Högskolan (som det hette då) och fick kontakt med  andra varianter av NORD maskiner och Vax maskiner.

Jag jobbade då i ett labb och fick tillgång till en för tiden häftig maskin, en ABC 800 med en expansionsbox

abc800_med_expansionlada

Här blev det mer programmering och  hårdvarudesign för att koppla ihop ABC 800 med en belasningsmaskin

instron_cabinen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det gällde att ha tungan rätt i mun när man körde programmen då den största pressen hade en maxlast på 450 ton och testen som programmet skulle köra tog 2 veckor.

Efter det började Intel göra sitt intåg med IBM PC och men började arbete med MS DOS på 5.25″ floppydisketter (på NORD maskinerna hande vi 8″ floppydisketter).

IBM PC

Efter ett tag så kunde man få hårddiskar till ett rimligt pris även för kontorsmaskiner (kallades IBM XT) och centrala datorer fasades ut för normalt kontorsarbete.

Inom forskningen som jag jobbade med var det kul att arbeta på denna tid, det fanns inte så många färdiga system utan alla system var man tvungen att designa själv och programmera. Det fanns även mycket pengar för forskning på denna tid så det var oftast inte ett problem. Hårddiskar var så känsliga att man inte säkert kunde flytta datorn utan att först “parkera” hårddiskhuvudet med ett speciellt kommando, så att konstruera en “bärbar” dator med lagringskapacitet var ett stort problem. Så detta löstes genom att jag använde en bandspelare som var godkänd för att användas som blackbox i flygplan för att lagra data.

DOS följdes av Windows, parallellt med detta började jag jobba med Linux, den första versionen hade kernel 0.96 och kom ut våren 1995. Jag har jobbat mycket med integration mellan windows och linux och hade t.ex windows 2000 maskiner som verifierade inloggning via NIS.

Jag jobbade även som programmeringskonsult och var med om att utveckla system för “early warning system” som bl a  övervakar lagerna i Vattenfalls turbiner  för att detektera lagerhaveri och faktiskt även övervakar de gigantiska diselmotorerna på lyxfartygen Queen  Mary II

Mitt arbete avlägsnat sig från att på 80-90 varit mycket hårdvarudesign + programmering till att mer och mer bli systemadministratorn.

Numera jobbar jag mest med systemdrift och virtualiseringteknik men jag har alltid saknat det man höll på med på 80-talet, men datorer idag (läs standard datorer) är inte så enkla att göra hobby projekt + att de är för dyra för att lämna dem för att göra någon enkel övervakning.

Detta är orsaken till att jag har denna blogg, för att jag saknar den tid då man faktiskt var tvungen att utveckla utrustning och inte som idag köpa färdiga produkter som nästa gör det man ville.