timecapsuleOm man har en Mac så är det enkelt att hålla reda på sina backuper med Time Machine och en Time Capsule för lagring. En Time Capsule är inte gratis, kostar ny från c:a 3000 kr, men man kan gör en billig sådan med en Raspberry pi och en extern hårddisk. Att köra backupen på ett SD-kort är inte lämpligt då de rymmer ganska lite och är ganska långsamma.

Hur man kopplar in en hårddisk som du gör backup på, finns beskrivet i artikeln Att montera en USB disk.

Apple har sedan urminnes tider använt sig av ett eget protokoll för kommunikation mellan enheter som kallas Apple Talk, därför installera vi stöd för detta i systemet. Tyvärr är den version som följer med ganska gamma så vi bygger en ny från källkoden som även har stöd för spotlight.

Först måste vi installera ett antal paket för att kunna kompilera och installera version 3 av netatalk, många av paketen kan redan vara installerade.

Nu är vi klara att hämta källkoden, om ni vill koll om det kommit någon nyare version är den som används i artikeln kan ni titta här.

Sedan behöver man veta vilken tracker version som är installerad (senaste är 0.14) men man kan kolla det om man är osäker

Nu har vi allt för att kunna kompilera koden

Detta tar en stund, men om allt gick bra kan vi installera den med kommandot

Sedan är det dax att ändra i konfigurationsfilen /usr/local/etc/afp.conf

ändra den så att den ser ut ungefär som nedan

De som behöver ändras är de 2 markerade raderna, texten inom hakparanteser  anger  vad disken ska heta (vad du ser i Time Machine) och path = är sökvägen till vart backupen ska lagras. Spara filen och starta om netatalk

Nu är det dax att sätta upp Time Machine på Macen. Öppna “System Preferences” -> Time Machine (jag kör på engelska så ni har nog Svensk text) så du har detta fönster öppet.

timemachine-1

Du kan klicka i rutan längs ner i mitten “Show Time Machine in menu bar” så får du den uppe i menyraden. Klicka på “Select Backup Disk”

timemachine-select-disk

då ska du se en disk med samma namn som du döpte den till i konfigurationsfilen, klicka på den och klicka på “Use Disk”

Sedan måste man autentisera sig med ett lokalt konto på RPIn, normalt så finns pi användaren med samma lösenord som du logga in på den med

timemachine-login

Om den användare som du loggar in med inte har skriv och läsrättigheter till katalogen som du angav i konfigurationsfilen till netatalk får du följande felmeddelande. Ändra rättigheter på katalogen så att användare pi äger den eller kan läsa och skriva i den.

timemachine-access-error

 

Om allt gick bra och du har åtkomst till katalogen bör du se något liknande

timemachine-perpare

den håller nu på med att förbereda katalogen för att användas för timemachine backuper, när den är klar börjar den göra en första backup som tar längre tid då allt data måste göra backup på. I fortsättningen kommer endast nytt/förändrat data att skickas över.

timemachine-backup-start

Under options… kan man exkludera bibliotek som man inte vill ha backup på

timemachine-backup-exclude

 

 

Uppdaterat 2015-07-21

För att netatalk ska starta upp automatisk behöver man köra följande kommando

Grattis, du har nu en egen Time Capsule.