Det finns många webbaserade tjänster för att mäta hur snabb uppkopplingen är, i denna artikel visar jag ett enkelt verktyg för att mäta bandbredd med ett skript från en skal. Eftersom detta inte är en kommersiell tjänst tror jag att hastigheter över 50-100 Mbit påverkas av hur många som råkar testa samtidigt. Så om du har en anslutning på 100 Mbit eller högre så kan den visa mindre än vad du har i verkligheten.

Installation är verkligen enkel, man laddar ner filen från github och sedan är man färdig att köra, inga inställningar behövs

sen är det bara att köra men kommandot sppedtest_cli

Här är en annan då jag kör via en VPN tunnel, den lägre hastigheten beror no bl.a på krypteringen i VPN på en ganska svag CPU

Det finns säker mer exakta system för att mäta hur snabbt nätet är men detta kommando är enkelt att installera, kräver inga konfigurationer och är främst en stöd för att mäta t.ex med/utan VPN, går nätet segt idag?