Om man installerar om Raspberry PI:n eller inte har Avahi-tjänsten igång (se denna artikel) så kan det vara lite krångligt att veta vilket IP-nummer som den har. Normalt kan man oftast hitta det på routern men om man inte har tillgång till detta eller att man kopplat upp den via internetdelning (se separat artikel) så har man inga sådana ledtrådar. Naturligtvis om man har en bildskärm eller TV kopplad så kan man se vilket IP-nummer den fick.

Det finns ett enkelt verktyg för att söka av ett nätverk och identifiera alla anslutna enheter som svarar på ping, det heter Angry IP Scanner som du kan hämta ner det här. Enklast för Windows är att man laddar ner 32-bits versionen som fungerar både på 32 och 64 bitars OS. När man laddat ner programmet behöver man bara dubbelklicka på programmet, ingen installation krävs.

I exemplet har jag valt det IP-nummer som jag fick tilldelat när jag aktiverade internetdelning (se separat artikel).

ipscan1

När programmet startas så är Windowsdatorns IP förifyllt , observera att om man har Raspberry PIn kopplad via internetdelning måste man ange IP-numret för den anslutningen (visades när du aktiverade delningen).

För att få den att söka av hela adressregistret som den kan ligga på ändrar man netmask så att den överensstämmer med utdelningen (normalt ett C-nät dvs 1-255 för sista siffran), Nätmasken anges med antal bitar så välj 24

ipscan1a

Sökområdet justeras då automatiskt.

ipscan1b

Man kan naturligtvis mata in start och stopp värden manuellt.

Tryck sedan på Start-knappen och efter en stund har det förhoppningsvis hittat vilken IP-nummer som Raspberry PIn har.

ipscan2