Ibland har man inte något fast eller trådlöst nätverk tillgängligt för att koppla in Raspberry PI:n till men vill ha den uppkopplad mot nätet för att ladda ner program m.m. Om du har en bärbar dator som du kör trådlöst och inte använder TP-anslutningen (fast nät). Antingen så skaffar man sig en korskopplad nätverkskabel (används för koppling dator till dator) typ en sådan här kabel (exempel från Kjell & Co) eller så använder man en korskopplingsadapter (exempel från Kjell & Co) tillsammans med en vanlig TP-kabel.

tp-adapter

Innan du kopplar ihop datorerna så ska internetdelning aktiveras på den aktiva uppkopplingen, klistra in ncpa.cpl i sökfältet i startmeny och tryck RETURN

kor

Så får du upp fönstret för nätverk

natverk

Högerklicka på den trådlösa nätverksdelningen (den som är aktiv för tillfället) och välj Egenskaper

delning

Välj fliken Delning och se till att rutan till vänster om Tillåt att andra…. är ikryssad, tryck OK, man får då upp en varningsruta om att man kommer att sätta en statisk adress på den fasta nätverksanslutningen. Uppdatering: Om man har fler än ett val för det sekundära nätverket så får man även ett val för vilken nätverksanslutning som ska kopplas till delningen.

delning-alt2

delning2

Svara ja på denna fråga. Nu kan man se att informationen på det trådlösa nätverkskortet har uppdaterats och har delat som information om att det är en delad anslutning

delning3

Nu kan du koppla ihop den korsade nätverkskabeln eller en vanlig nätverkskabel med en korskopplingsadapter. Din Windows dator kommer att ge Raspberry PI ett IP-nummer som man kan ansluta sig till . Om du har följt mina instruktioner om avahi (se tidigare artikel) så kan du ansluta till raspberrypi.local och behöver inte bekymra dig om vilken IP som den fick. Raspberry PIn får sin internetanslutning via TP-kabel och kopplas vidare via den Trådlösa nätverksanslutningen.

För att återställa funktionen för den fasta nätverksanslutningen gör man på samma sått som beskrivits men kryssar ur Tillåt att andra..

Om du inte vet vilket IP-nummer som den fick så finns det en artikel om hur man kan söka fram det, se denna artikel.