En av det mer intressanta sakerna men enkortsdatorer är att de kan användas för olika typer att styrningar. För detta krävs olika typer av styrmöjligheter, de som finns på Raspberry PI är

  • 8 st digital GPIO portar – Kan användas för att läsa eller styra en digital port
  • UART – Seriell port
  • I2C – Läsa/Skriva till olika enheter via en 2-tråds anslutning (som ett nätverk)
  • SPI – Läsa/Skriva till olika enheter men använder en signal (CS) isf enhetsnummer
  • USB

Till I2C/GPIO finns många typer av givare/styrningar som inte är speciellt dyra. Alla dessa anslutningar nås via en 26-polig kontakt, man kan använda enkelkablar för att ansluta kontakt för kontakt men det är enklare att använda en s.k Breakout Kit: Detta är en kontakt med en flatkabel och en anslutning för att koppla på en kopplingsplatta.

breakout_board

Denna kit finns att köpa lite varstans på nätet men den billigaste har nog http://www.lawicel-shop.se. De flesta har även kopplingsplattor, glöm inte att köpa kablar för att koppla med.

kopplingstråd

För att göra de grundläggande exemplen som jag visar bör du även köpa lysdioder (LED), motstånd (270-330 Ω) och några ministrömbrytare.

braattha

Breakout KITet kommer inte färdigmonterat så du behöver en lödkolv och lödtenn för att sätta ihop den. Om någon hittat den färdigmonterad så skriv en kommentar så jag kan lägga in det i artikeln för de som inte vill löda. Det första är att löda på kontakten, stick in den från ovansida (den sidan med text på) och löd den från undersidan. Innan du börjar löda kontrollera att kontakten är kloss mod kretskortet. Tänk även på att orientera den rätt så att styrningen av flatkabeln kommer på rätt sida, skåran i kontakten skall vara på vänster sida (den som har 3V3 högst upp)

kontakt-orientering

Klicka på bilden för att få en högupplöst bild om du behöver titta närmare. Därefter ska man löda fast kopplinglisterna

kopplinglist

Det bästa sättet att löda fast dem rakt är att använda kopplingsbordet som hållare när man löder fast listerna. Tryck ner listerna i kopplingsbordet och sätt kretskortet ovanför. Se från sidan att de verkar vara raka och löd fast listerna. Tänk på att vara noggran och kontrollera efteråt att nu inte fått någon lödning som kortsluter två stift.

löda_lister

 

Tänk på att alltid kontrollera hur du kopplat då datorer oftast inte är så förlåtande om du kortsluter en utgång. Om du har otur kan du förstöra datorn.