Nybörjarspråk, vad ska jag välja?
Med alla olika språk som finns tillgängligt, vilket språk ska man välja för att lära sig programmering? I datorernas början var Fortran och pascal och C såndant som man använde professionellt och BASIC sådant som hemanvändaren använde sig av. BASIC (Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code) har inte följt med utvecklingen och personligen känns det ganska dött även om Microsoft skakade liv i det i början av 90-talet och den finns fortfarande med i Visual Studio.
Då Raspberry PI har ett begränsat primärminne och processorkraft bör man välja något annat språk (även om det faktisk finns basic till Raspberry PI). Ska man göra program för att styra saker med de olika I/O enheterna eller fungera som en bakgrundsprocess så får man välja något annat språk. Många av tillbehören som finns att köpa har exempelkod oftast i två olika språk C och python. Av dessa är python definitivt enklast att lära sig. Eftersom det är enkelt att lära sig är det många som skriver kod till python så man behöver oftast inte uppfinna hjulet igen utan oftast kan man hitta kod på nätet som löser problemet eller ger ledtrådar hur man löser det.
När man utvecklar vill man ofta ha någon typ att utvecklingsmiljö för att hantera de olika filerna och kompilering, testkörning och felsökning. En sådan miljö kallas ofta IDE (Eng. integrated development environment), exempel på sådana är Visual Studio, IntelliJ IDEA och Eclipse.
Adafruit webIDE
En sådan miljö är lite för häftig för att köra på en enkortsdator. Lyckligtvis har företagen Adafruits som tar fram elektronik för lärande, utvecklat en webbaserad IDE för Python med automatisk lagring av din kod på bitbucket.org speciellt för Raspberry PI. bitbucket.org är en nättjänst för att lagra kod som är gratis, fördelen är att koden som du utvecklar inte ligger SD-kortet utan man kan formatera om kortet utan att man tappar bort sin kod då koden ligger på nätet. WebIDE:n är i skrivande stund (13/2-2013) i alpha version men jag upplever att den är så pass stabil att den går att arbeta med och gör att man enkelt kan sitta vid sin vanliga dator och utveckla och slippa att använda den enkla fönrstermiljö som LXE erbjuder.
Installation
Installationen tar ett par minuter, börja med att logaa in på din Raspberry PI och kör sedan följande kommando
curl https://raw.github.com/adafruit/Adafruit-WebIDE/alpha/scripts/install.sh | sudo sh
skriv hela kommando på en rad observera | tecknet, luta dig tillbaka eftersom det tar ett par minuter för att installera.
Om allt gick bra bör det se ut ungefär så här på skärmen
webIDE programmen går nu som en tjänst på Raspberry PI och startas up automatisk när man bootar upp datorn. Om du vill tar bort den som automatstart kan du köra
sudo update-rc.d -f adafruit-webide.sh remove
om du bara vill stoppa den temporärt (tills nästa omstart) kan du köra
sudo /etc/init.d/adafruit-webide.sh stop
och starta den igen med
sudo /etc/init.d/adafruit-webide.sh start
Första uppstarten
Enda nackdelen är att den endast fungerar på Chrom eller Firefox i alpha versionen.
Öppna webläsaren (Chrom eller Firefox) på din vanliga dator och surfa in på http://raspberrypi.local (om du följt mina instruktioner här) eller http://192.168.1.10 eller vilket ip som din Raspberry PI har, du får då en välkomstskärm som den här
Klicka på den ljusblå knappen “Click here to..”, en ny sida visas för registrering på bitbucket.org
Här finns flera alternativ för registrering, välj det som passar dig bäst, har du redan ett bitbucket konto, logga in med det kontot. Ev behöver du verifiera epostadressen innan du forsätter. Klicka på gubben uppe till höger och välj Manage Account
Välj integrated application i vänstra menyn
Du får en sida som innehåller en knapp Add consumer
Klicka på knappen och ange något lämpligt namn i rutan till höger om Name
och tryck på Add consumer
bläddra längs ner på den sida du öppnade först (http://raspberrypi.local)
Klistra in Key och Secret som du fick från bitbucket i de två första ruterna. Full Name och Email används för att tagga förändringar som görs på filen, detta är för att projekt med flera deltagare ska se vem som gjort vad. För enkelhetens skull använd samma som hu registrerade för bitbucket.
När du är klar tryck på Skicka knappen
Om du klistrat in rätt key och secret så får du följande websida
Nu kan du logga in genom att klicka på knappen Click here to login in…
Eftersom du nyss loggade in på bitbucket så bör du inte få någon inloggning, om du får det logga in med det uppgifter som du registrerade tidigare. Godkänn att webIDE får tillgång till bitbucket, detta för att webIDE ska kunna spara upp dina filer på bitbucket.
Om allt gick bra så visas ett par rader hur den initierar olika saker och efter en stund visas följande popup-ruta
Om du inte vill ha din kod publik så behöver du inte göra något då den automatiskt är privat. Tryck på knappen Dismiss.
Efter det visas din utvecklingsmiljö i webfönstret
I nästa artikel ska vi titta närmare på hur miljön fungerar och skriva vårat första program. Fullständig information från adafruits o webIDE finns tillgängligt här. Om du inte har använt Python förut kan du titta på Grunderna i Python Programmering.
Recent Comments