Nu är vi färdig att starta upp Raspberri Pi datorn för första gången, för att göra detta krävs ett antal extra detaljer. För och främst ett SD kort med ett operativsystem (som vi förberedde i förra artikeln), en laddare som ger 5V !A med microUSB anslutning, tangentbord och display (TV med hdmi eller skärm med dvi och dvi-hdmi adapter)

Om man vill ha möjlighet att ladda ner uppdateringar och nya program så bör man ha tillgång till internet anslutet till datorn

Då datorn inte har någon powerknapp så är det enklast att man ansluter allt men låter bli att stoppa in laddaren i 220v-uttagen. Om man inte hade skärmen instoppad när datorn startade som syns inget även om man stoppa in den efteråt, ingen fara, dra bara ut laddaren, anslut skärmen och stoppa in den igen. Uppstarten tar en lite stund och en massa rader men olika text visas på skärmen.

Uppstart av rasperry PI

Dessa rader beskriver detekterar hårdvara och även startade processer, efter en stund så så kommer följande bild upp

config_1

Det är ett konfigureringsprogram som man kan konfigurera vissa parametrar i systemet, den visas bara första gången man loggar in så om man vill göra ändringar tex överklockning så kan man alltid få upp den med kommandot

Navigering i text-baserade program

I Unix är det vanligt med program som har ett text-baserat GUI, eftersom man enbart använder tangentbordet så ska jag beskriva vilka tangenter som används i navigeringen.

  • Pil upp ↑ och Pil ner ↓ styr hur man går upp och ner i en lista
  • TAB och shift+TAB Hoppar mellan de olika fälten och “knappar” <Select>
  • RETURN och mellanslag väljer det man just nu står på

Expandera filsystemet

Eftersom den som gjorde avbildningen av OS inte visste storleken på det SD-kort om man använder så är den så lite som möjligt så att den ryms på ett 2Gb kort. Om man har ett större kort så vill man använda hela kortets kapacitet. Använd piltangentern för att välja expand_rootfs och tryck RETURN.

expand file system

Expansionen av filsystemet kommer att ske nästa gång du startar om systemet. OBS det är ingen fara om man skulle göra detta på ett redan expanderat kort då systemet upptäcker att det inte finns något mer oanvänd utrymme kvar.

Overscan – justering av bild

På vissa bildskärmar/TV-apparater fylls inte hela bildfältet, då kan man behöva justera av/på plus ändring av vissa värden i uppstartsfilen config.txt och jag kommer inte gå in på detta i denna artikel, om öskemål finns kan jag göra en separat artikel om detta. Så normalt behöver man inte ändra något här

overscan

Svenskt tangentbord och språk

med configure_keyboard konfigurera vi både tangentbordslayout och språk. Navigera med pitangenterna så att configure_keyboard är markerat och tryck RETURN

config_kbd_1

 

Nu ska man först välja vilken typ av tangentbord som man har, för oss svenskar fungerar Generic 105-key (Intl) PC bäst, om du inte har något annat tangentbord som finns i listan.

config_kbd_2

 

Välj och tryck RETURN

Nu är det dax att välja tangetbordslayout, dvs Svensk, först navigera ner till Other och tryck RETURN

config_kbd_3

 

Blädra ner så att du har Swedish valt och tryck RETURN

config_kbd_4

De sista som behövs är att välja rätt Svensk tangentbordslayout, om du inte är Same eller har något mysigt tangetbord så väjer du Swedish och trycker RETURN 

config_kbd_5

Nu har vi ställt in Svenska som tangentbord så att alla tecken inklusive åäö ska fungerar i Debian

Sedan följer lite inställningsalternativ för specialfunktioner, om du inte vet om du ska använda dem , välj standard alternativet och tryck RETURN

config_kbd_6

config_kbd_7

Nästa sida är bara intressant om du ska använda X (unix grafiska skal), då CTRL+ALT+Backspace startar om X-server om den hängt sig

config_kbd_8

 

Byta lösenord

Eftersom alla Rasperry PI OS wheezy har raspberry som standardlösenord är det bra att byta ut det till något annat, speciellt om den är anslutet till Internet och man kan nå den via Internet. Välj change_pass i huvudmeny

config_change_pass

 

en informationssida kommer fram, forsätt med RETURN

config_change_pass_2

 

Mata in ditt nya lösen ord 2 ggr avslutat med RETURN

config_change_pass_3

 

om du matade in samma lösenord båda gångerna så byts lösenordet och du får upp följande Ok ruta

config_change_pass_4

Nu har du bytt lösenord

Byta kommandospråk, locale

Nästa val är är att byta ut det som kallas locale, local innehåller inte bara information om vilket språk som ska användas, det är även hur tid visas, myntslag, vilket tecken som är komma i siffror m.m. På ett unix system finns ett antal variabler som innehåller vilket som är aktuellt språk, denna variabel kan när som helst ändra så att visningen sker på ett annat språk. Förutsättningen är dock att man laddat in filerna som innehåller information om detta språk. I wheezy distributionen är endast  brittisk engelska förladdad  (en_GB). Namngivningen byggs upp av tre saker språk, nation och teckenuppsättning. Det finns 2 st som används i västvärlden ISO8859-x och UTF-8. ISO8859 är den som är på väg ut eftersom den innehåller färre tecken än UTF-8 som är den som är mest använd just nu. Man kan välja flera olika språk/nationer men endast en är aktiv, jag rekommenderar att man åtminstone lägger till en_US som är den Amerikanska teckenuppsättningen, om något program skulle kräva det och som option för nybörjare kanske även sv_SE som är svenska. Om man väljer Svenska som språk innebär det inte automatiskt att allt kommer på Svenska, utan det komandon som inte har någon Svensk översättning visas på Engelska. Det finns ytterligare ett problem om man väljer Svenska som språk, om man får en felutskrift är oftast mycket svårare att hitta någon hjälp på google eftersom det är ganska få sidor om Unixfel på Svenska, så börja med att välja change_locale och tryck RETURN

config_locale

Se till att följade locale är förmarkerad (visas med [*])

  • en_GB.UTF-8
  • en_US.UTF-8
  • sv_SE.UTF-8

markera gör du genom att bläddra ner till rätt rad och trycka på mellanslags-tagenten så att [ ] ändras till [*] när du är klar så använd TAB tangenten för att markera <OK> och tryck RETURN

config_locale_2

 

nu fattas bara att bestämma vilken locale som är standard vid inloggningen, detta är som sagt en smaksak men jag föredrar en standard en_US.UTF-8, välj önskad teckenuppsättning och använd TAB för att välja <OK> och tryck sedan RETURN

config_locale_3

 

Detta tar en stund då den ska packa upp alla filer som hör till de olika språken.

Sätta tidszon

Då raspberry PI datorn inte har någon inbyggd klocka som vanliga datorer har så är den beroende på åtkomst till internet för att få rätt tid. Detta sker via NTP som står för Network Time Protocol som innebär att det finns en massa datorer som har sin tid synkroniserad via t.ex en atomur. Dessa datorer kan sedan andra datorer stäla sin klocka så att den visar rätt. Vissa säkerhetsproktokoll t.ex Kerberos tillåter inte att datorerna skiljer sig i tid mer än ett par minuter.  När datorn hämtar tiden så får den tiden i ett format som kallas UTC, vad datorn sedan behöver veta är i vilken tidszon som den befinner sig för att kunna korrigera tiden till lokal tid så för att Raspberry PI datorn ska få rätt tid så behöver vi sätta Svensk tid på datorn. Välj change_timezon och tryck RETURN

config_timezone

 

De först man väljer är geografisk area, välj Europe och tryck RETURN

config_timezone_2

 

Bläddra ner tills du hitta Stockholm och tryck RETURN för att välja Stockholm som , detta innebär att den även hanterar sommar- och vinter-tid automatiskt

first_config_timezone_2

Minnesdelning

Då datorns GPU (grafikprocessor) delar minne med CPUn (som många enklare laptops) så kan man ändra hur minne fördelas mellan GPU och CPU. Detta är mer viktig på 256 Mb modellen som har mindre minne, på 512 Mb modellen så är standard 64 Mb och behövs normalt inte ändras.

Överklockning

Överklockning är ett sätt att ändra klockfrekvensen för CPU och öka hastigheten som program körs. När man ökar klockfrekvensen så ökar effektbehovet för CPU som i sin tur medför högre temperatur i IC-kretsarna. Ökad hastighet an i vissa fall få datorn att sluta fungera då några komponenter kanske inte hinner med. I Raspberry Pi fallet är alla hastigheter (upp till 1000 Mhz) numera godkända av tillverkaren utan att garantin slutar fungera.

Det finns dock fall då t.ex vissa långsammma SD kort orsakar att datorn  inte bootar efteråt, om det skulle hända håll ner en SHIFT-tangent medans den bootar upp och byt till en annan hastighet. Man ska också tänka på om datorn ska installeras där det finns höga lufttemperaturer kan man bli tvungen att montera kylflänsar på IC-kretsarna.

Välj overclock och tryck på RETURN

 

config_overclock

 

Det första som kommer upp är en varning om att överklockning kortar ner livslängden på datorn, dock så borde de ta bort denna varning då tillverkaren säger på sin sida att hastigheter upp till 1000 Mhz inte på verkar livslängden, här är en länk till den engelska informationen, ryck förbi den sidan med RETURN. Jag tycker inte att det finns någon anledning att inte köra den i Turbo läge (1000 Mhz), dock så garanterar inte tillverkaren att alla CPUer klarar denna hastighet så du kan bli tvungen att välja någon lägre hastighet. Om den inte bootar använd SHIFT-tangenten vid boot och byt till en lägre hastighet.

config_overclock_2

 

SSH av eller på

med menyvalet ssh kan man styra om ssh är aktivt eller ej, om det inte finns någon speciell anledning så läman den på då det ger dig möjlighet att administrera datorn från andra datorer via ssh

Grafiskt gränssnitt eller ej

med menyvalet boot_behaviour väljer man om datorn ska starta upp med grafiskt eller textbaserat gränssnitt.

 

I de nästa artiklarna ska vi titta på de mest grundläggande Unix kommandona och hur man håller de installerade programmen uppdaterade, plus lite enkla trick för att förenkla åtkomsten från andra datorer. Länk till nästa del, Grunderna i Unix/Linux, del 1